Blog

MOSCATEL

Descobreix els espais enoturístics de València Ruta del Vi

T'has preguntat mai on naixen els vins amb Denominació d'Origen València? Hui dia és possible descobrir estos llocs gràcies a València Ruta del Vi, un projecte que vol fer valdre els diferents territoris vitivinícoles de la DO València per a l'ús i el gaudi dels visitants.

Es tracta de la ruta més jove de les 4 que existeixen a la Comunitat Valenciana (AlacantCastellóUtiel Requena i València). Una experiència única per als amants de l'enoturisme que permet endinsar-se un poc més en la cultura dels vins valencians i de les diferents denominacions d'origen.

Si vols disfrutar d'un recorregut inoblidable per la província de València on submergir-te a través dels diferents paisatges de vi, tot això mentre experimentes i connectes amb la natura, la cultura i la gastronomia, para atenció a les destinacions següents... Tindràs la possibilitat de visitar algunes de les bodegues més singulars, de descansar en allotjament amb encant o, simplement, delectar-te amb la gastronomia tradicional dels seus pobles.

DO VALENCIA

Fotografia: València Ruta del Vi

Alt Túria i Valentino

Esta destinació està formada per dues subzones vitivinícoles situades a l'interior de la província de València. Terres que naixen sota el curs del riu Túria i que disposen de gran valor ecològic que ens permet aprofitar al màxim de l'enoturisme i de l'ecoturisme.

L'Alt Túria és famós per elaborar vins blancs de gran qualitat. Un territori que ha sigut declarat per la UNESCO com a Reserva Natural de la Biosfera i que també és Destinació Starlight gràcies a la qualitat i a la claredat dels seus cels. Els "vins d'altura" procedeixen de varietats de raïm Messeguera i Macabeu, situades entre els 700 i els 1.100 metres d'altitud, característiques que atorguen un sabor inconfusible als seus vins.

Baixant el curs del riu, en la comarca de Camp Túria, hi trobem la zona vitivinícola de Valentino. La gran diversitat de terres i el clima mediterrani permeten conrear diferents tipus de ceps, de les quals destaquen varietats blanques com Messeguera, Macabeu o Planta Fina, i varietats negres com Ull de llebre, tintorera o Cabernet Sauvignon, entre altres.

Alto Turia

Fotografia: València Ruta del Vi

Moscatell de València

Este territori és reconegut per ser el bressol del Moscatell de València, un vi que dona sabor al Llevant. Descobreix de prop la història d'un dels licors més representatius de la Denominació d'Origen València. Municipis com Xest, Godelleta, Xiva o Turís ja fa segles que conreen la varietat de raïm Moscatell d'Alexandria, a partir de la qual s'obté principalment el licor dolç o mistela de moscatell.

Et sorprendrà trobar algunes de les cooperatives amb més història d'Espanya, on es produeix este deliciós licor que està present en moltes de les sobretaules de les famílies valencianes. Aprofita esta oportunitat per a donar una ullada als voltants d'estes localitats, on podràs apreciar més de prop els conreus tradicionals valencians com la vinya, el garrofer, l'olivera i els cítrics.

MOSCATEL

Fotografia: València Ruta del Vi

Terres dels Alforins

Si el que busques és perdre't entre paisatges bucòlics i descobrir bodegues centenàries, esta és una de les destinacions que no pots deixar passar. Una vall en forma de triangle situada entre les poblacions de la Font de la Figuera, Moixent i Fontanar dels Alforins, que disposa d'una de les ofertes d'enoturisme més atractives de la Comunitat Valenciana.

Vinyes que s'entremesclen amb camps d'oliveres i de cereals, pobles nascuts de la vinya i un important patrimoni vinícola que trauran de tu la millor faceta fotogràfica. Submergeix-te en galeries subterrànies amb centenars d'anys d'història, descobreix els mètodes tradicionals de conservació del vi en gerres de fang o fes un viatge al passat al poblat iber de La Bastida de Les Alcusses del segle IV aC., on s'han trobat ferramentes i vasos destinats a l'elaboració del vi.

CLARIANO

Fotografia: València Ruta del Vi

Clariano

Esta zona vitivinícola es troba a la comarca de la Vall d'Albaida, al sud de la província de València. Un lloc idoni que pots visitar durant tot l'any i que posseeix una gran diversitat de paisatges amb boscs mediterranis, altes muntanyes, valls fluvials i terres de conreu. Afortunadament, existeix una gran quantitat de sendes homologades i rutes paisatgístiques que et permetran fer activitats com el senderisme i el cicloturisme.

Però, això no és tot, ja que esta comarca també atresora un gran llegat històric i cultural. Coneguda com a La Vall Blanca pel color de les seues terres i pel passat àrab, hi ha una gran quantitat de monuments i de llocs d'interés patrimonial que podràs descobrir a Clariano. Deixa't perdre mentre passeges al llarg de carrerons medievals en localitats com Bocairent, Ontinyent, Benissoda i Albaida, fes un alto en el camí per a degustar la gastronomia tradicional de la zona o per a relaxar-te en hotels convertits en autèntics oasis de pau.

CLARIANO

Fotografia: València Ruta del Vi

València Ciutat

La capital del Túria és un lloc perfecte per a l'enoturista més cosmopolita. Visitar qualsevol dels establiments que pertanyen a la ruta del vi ofereix l’oportunitat de descobrir el bressol dels millors vins valencians. Hotels amb encant on conéixer la millor oferta gastronòmica i cultural de la ciutat, bodegues urbanes subterrànies d'època medieval i restaurant modernistes o tradicionals que ofereixen degustacions de vi maridades amb els millors productes locals i de proximitat.

PROAVA

Fotografia: Celler de PROAVA